Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Zorg-Apps voor smartphone

Onderzoek naar ICT als hulpmiddel in de huisartsenpraktijk.

 

In onze praktijk lopen momenteel een aantal pilots met digitale hulpmiddelen. Proefprojecten met apps.

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone op zak. Dat is eigenlijk een computer met vele malen de rekenkracht van bijvoorbeeld de computers in de Apollo-raketten die in de jaren '60 naar de maan gingen. Daar moet toch iets mee kunnen worden verzonnen dat de gezondheid van de eigenaar van die telefoon kan verbeteren? Er zijn al veel stappentellers en slimme weegschalen etc. Maar waar blijft de samenhang? Kunnen computertechnieken worden ingezet op een vriendelijke manier om de gezondheid van mensen te verbeteren?

Vanuit onze praktijk is er veel interesse voor ontwikkelingen op ICT vlak. We nemen daarom ook deel aan veel regionale en landelijke overleggen omtrent dit onderwerp. Daarom zijn we ook een van de eersten in de regio die in de gelegenheid zijn om sommige Apps te mogen testen:

Hieronder een paar voorbeelden:

 


 

COPD in het oog houden:RCH logoCZ logo

De COPD-app kan door patiënten met COPD worden geïnstalleerd en houdt door surveillance de toestand van de patiënt in de gaten.  Op een laagdrempelige manier. Hierdoor kan eerder worden bemerkt of een patiënt hulp nodig heeft en kunnen ziekenhuisopnames met alle ellende voor de patiënt die daarbij horen worden voorkomen. Tenminste dat beoogt deze proef.

De app wordt in samenwerking met zorgverzekeraar CZ en de HuisartsenCoöperatie Midden-Brabant ontwikkelt door de artsen binnen ons gezondheidscentrum zelf!

 


 

Suikerziekte managen:  Health Suite Digital Platform 

 Philips Healthcare logoZorgnetwerk logoDe diabetes-app is ,zoals de naam al zegt, voor suikerpatiënten gemaakt. In samenwerking met Philips HealthCare en hetZorgnetwerk MiddenBrabant rollen we de app uit in onze praktijk.

We zijn heel blij met het hoge aantal aanmeldingen onder onze diabetes patiënten. Ze krijgen de app voor 6 weken mee en ook krijgen ze een slimme weegschaal te leen van Philips. In de app kan de patiënt alle waarden die belangrijk zijn voor zijn ziekte samen bekijken. De waarden van het ziekenhuislaboratorium, de metingen in de praktijk en zijn eigen metingen.  De app bevindt zich nog in een zeer pril stadium en er moet nog veel aan gesleuteld worden. Maar de techniek erachter is baanbrekend. En juist díe wordt getest door Philips gedurende deze proef. Als de app werkt zal Philips het platform verder uitrollen en zullen we er zeker meer van horen!


 

Turbu-Plus

Een aantal van onze long-patiënten heeft de gelegenheid gekregen om aan hun long-puffer een klein computertje te bevestigen. Deze ring - hieronder kunt u hem zien- geeft draadloos aan de smartphone van de gebruiker door wanneer de puff wordt gebruikt door de patient en zet dit mooi om in een duidelijke grafiek. De huisarts heeft op deze manier na een tijdje een goed inzicht in de ingenomen medicatie en kan de dosering individueel aanpassen aan de behoeften van patiënt.

turbuPlus

 


 

Waarom apps voor de patiënt?

Omdat we denken dat ICT de patiënt én de arts in de toekomst op huisartsgeneeskundig vlak nog veel zullen kunnen helpen, neemt onze praktijk deel aan allerlei overleggen en proefprojecten. In de regio, maar ook landelijk. Op die manier blijven we op de hoogte en kunt u er als eerste de vruchten van plukken! 

Heeft u ook een goed idee om de zorg middels nieuwe ICT-middelen te verbeteren? Laat het ons weten via het contactformuier.